Αδαείς αγοραστές στο κυνήγι του εύκολου πλουτισμού

Μόλις το ζήσαμε. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων να πέφτει υπακούοντας στο νόμο της βαρύτητας με αφορμή τα ευφάνταστα τουιτς του Έλον Μασκ. Εκατοντάδες από τους πιστούς του ακόλουθους του απαντούν με πανικό: “Αγόρασα αυτό που ανέφερες, έχω επενδύσει όλες μου τις οικονομίες, κινδυνεύω να χάσω το σπίτι μου και να με αφήσει η γυναίκα μου. Σε μισώ”. 

Πρόκειται για πραγματικό τουιτ. Κι αναρωτιέμαι, το εννοείς; Η επενδυτική σου στρατηγική βασίζεται σ’ ένα τουιτ ενός εκκεντρικού επιχειρηματία; Ακολουθείς τη μάζα, χρησιμοποιείς τη μόχλευση στον έπακρον ως μέσο για την οικονομική σου ανεξαρτησία, και περιμένεις να σου βγει σε καλό;

Ας τα πάρουμε όμως ένα ένα. Από αυτή τη διαδικασία προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Όπως, για ποιό λόγο έχεις μπει στο χώρο των επενδύσεων και του trading; Ποιές είναι οι αρχές που διέπουν τη φιλοσοφία των επενδύσεών σου; Ποιά είναι η λογική πίσω από τις αποφάσεις σου; Και το πιο σημαντικό, ποιος έχει την ευθύνη των αποτελεσμάτων σου; Η συντριπτική πλειοψηφία των νεόκοπων επενδυτών θέλουν να κερδοσκοπήσουν προς άγραν υπεραποδόσεων, αλλά στερούνται είτε των γνώσεων, είτε συγκεκριμένου πλάνου, είτε του ελάχιστου ελέγχου του ρίσκου ή διαχείρισης των χρημάτων τους, είτε όλα τα παραπάνω (το σύνηθες, θα τολμούσα να πω).

Αναμένουν οδηγίες απο κάποιον τρίτο ως προς το τί πρέπει να πράξουν. Εάν πάει καλά, αναλαμβάνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, εάν δεν πάει και τόσο καλά διαρρυγνύουν τα ιμάτιά τους περί εξαπάτησης απο καλοθελητές. Οι άνθρωποι αποφεύγουν τη μελέτη, ψάχνουν ευκαιρίες παρά το προφανές ρίσκο, ονειρεύονται και αγοράζουν την υπόσχεση. Λογικό. 

Αδυνάτισε 20 κιλά σε μόλις 3 εβδομάδες, κέρδισε ένα εκατομμύριο με αυτήν την καινούρια εισαγωγή στο χρηματιστήριο, βρες το ταίρι σου στην τάδε εφαρμογή τυφλών ραντεβού, διάβασε ένα άρθρο 2000 λέξεων, δες ένα βίντεο 10 λεπτών στο YouTube και γίνε κι εσύ κυρίαρχος του σύμπαντος (και της τύχης σου). Γρήγορα κι εύκολα. 

Δεν υπάρχουν απατεωνίσκοι πωλητές κατά κύριο λόγο, υπάρχουν αδαείς αγοραστές που βιάζονται να πλουτίσουν γρήγορα κι εύκολα. Ή να βρουν το ιδανικό ταίρι τους. 

Αφού θέσαμε τις βάσεις, επιτρέψτε μου να σας πω πόσο εύκολο τελικά ΔΕΝ είναι. 

Είναι όμως σχετικά απλό. Δε χρειάζεται να είστε ειδήμονες, να προβλέπετε το οτιδήποτε, δε είναι απαραίτητο να ακολουθείτε νυχθημερόν τον Μάσκ ή άλλες εξέχουσες προσωπικότητες. Και το πιο σημαντικό; Μπορείτε να το κάνετε μόνος σας μέχρι το σημείο που επιθυμείτε!

Πιο συγκεκριμένα, οι αγορές (είτε των κρυπτονομισμάτων, είτε των μετοχών, συναλλάγματος κ.α) βρίσκονται σε μια συνεχή διελκυνστίδα μεταξύ αγοραστών και πωλητών (με όλα τα συμπαρομαρτούντα τρικς που ενέχει η διαδικασία), η οποία έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται τάσεις συγκεκριμένης έκτασης, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί ορμές και πισωγυρίσματα σε ζώνες οι οποίες δίνουν μια στατιστική σημαντικότητα, δημιουργώντας έτσι ευκαιρίες να συμμετέχετε στην κίνηση με περισσότερες πιθανότητες, και ως αποτέλεσμα να αποκτήσετε το πλεονέκτημα το οποίο ψάχνετε (statistical edge). Εάν σε όλη αυτή τη διαδικασία προσθέσετε και τη χρήση των παραγώγων προϊόντων, όπως τα options, ως μέσο διαχείρισης του ρίσκου, επιτρέποντάς σας να μην αντιμετωπίζετε τις αγορές ως ένα δυαδικό στοίχημα (όπως οι περισσότεροι) ενώ φροντίζετε να μην έχετε “όλα τα αυγά σας σ’ ένα καλάθι”, ε τότε λοιπόν το έχετε πετύχει. Τελεία. Δεν έχει άλλη ταλαιπωρία.  

Εάν δε γνωρίζετε πως να το κάνετε, σας προτρέπω να μην απογοητευτείτε. Όλα μαθαίνονται, μελετώνται και εφαρμόζονται στην πράξη. Εφαρμόζονται καθημερινά στη μία μετά την άλλη συναλλαγή. Χωρίς να ρίχνουμε το φταίξιμο στον Έλον ή σε κάποιον τρίτο παρά μόνο στη δική μας έλλειψη μεθόδου. Τεχνική, χρόνος, εκπαίδευση, πειθαρχία, ψυχολογία, υπευθυνότητα, ωριμότητα….ακούγονται βαρετά, έτσι δεν είναι; Η αγορά των κρύπτος είναι ευμετάβλητη μεν, αλλά και αυτή με πολλές ευκαιρίες, όπως έχουν ήδη αποδείξει. Το ίδιο και η μετοχική. Το ίδιο και οι υπόλοιπες αγορές. Είναι το προφίλ σου κατάλληλο για να σηκώσεις το βάρος μιας πτώσης της τάξεως του 70% σε τρεις συνεδριάσεις; Αναρωτηθείτε, λοιπόν, είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε έστω και λίγο από το χρόνο σας για να μελετήσετε, να εκπαιδευτείτε έτσι ώστε να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας και κατόπιν να απολαμβάνετε τα αποτελέσματα του κόπου σας? Σε περίπτωση θετικής απάντησης, μπορείτε να βρείτε τον άνθρωπο που θα σας βοηθήσει, ο καθένας με την ειδικότητά του. Η δική μου ειναι τα options. Ή μπορείτε να συνεχίσετε να διαβάζετε τουιτς. Καλή τύχη με την όποια απόφασή σας. 

O Γιάννης Κανταρτζής είναι ομιλητής σε διεθνή συνέδρια, μέντορας και επενδυτής με ειδίκευση στα παράγωγα προϊόντα

Αδαείς αγοραστές στο κυνήγι του εύκολου πλουτισμού

Share this post with your friends

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top
Open chat
Hello,
can we help you?