Εισαγωγή στην Τ.Α. – Υποενότητα 1

Ορισμός

Τι είναι η Τεχνική Ανάλυση

Τεχνική Ανάλυση, είναι η μελέτη της έως τώρα συμπεριφοράς των αγορών μέσω της χρήσης διαγραμμάτων, με στόχο την πρόβλεψη της μελλοντικής τους κίνησης.

Χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την τάση, πότε αλλάζει, πότε έχει αλλάξει, πότε να ανοίξει μία νέα θέση και πότε η ανάλυση είναι λάθος και η θέση πρέπει να κλείσει μειώνοντας στο ελάχιστο τις απώλειες.

Γιατί “δουλεύει” η Τ.Α.

  • Η τιμή στην οποία διαπραγματεύεται μια μετοχή είναι συνήθως διαφορετική από την πραγματική της αξία.
  • Είναι η μελέτη του αποτελέσματος και όχι της αιτίας. O επενδυτής θα πρέπει να επικεντρώνεται στο “ΤΙ συμβαίνει” και όχι στο “ΓΙΑΤΙ συμβαίνει”
  • Εφαρμόζεται σε όλους τους χρονικούς ορίζοντες επένδυσης.

Βασικές Αρχές

  • Στην τιμή προεξοφλούνται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες, οι προσδοκίες και τα συναισθήματα που δημιουργούνται από αυτές.
  • Στην τιμή μπορεί να αναγνωριστεί μια τάση, την οποία ο τεχνικός αναλυτής μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα και να εκμεταλλευτεί.
  • Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τους επενδυτές να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο σε αντίστοιχες καταστάσεις όπως και του παρελθόντος.
  • Η τιμή εξαρτάται από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όπως αυτές καθορίζονται από τις προσδοκίες των αγοραστών και πωλητών. Με τη χρήση των διαγραμμάτων ο τεχνικός αναλυτής προσπαθεί να εντοπίσει πότε η παραπάνω ισορροπία έχει αλλάξει.

Αντίλογος

Παρόλο που η τεχνική ανάλυση χρησιμοποιείται ευρέως από τους επαγγελματίες των αγορών, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μία έρευνα των Flanegin και Rudd (2005), έδειξε ότι αντικείμενα στα οποία καθηγητές πανεπιστημίων αφιέρωναν αρκετό χρόνο διδασκαλίας, χρησιμοποιούνταν ελάχιστα από τους επαγγελματίες της αγοράς. Αντιθέτως, έννοιες και πρακτικές της τεχνικής ανάλυσης που οι τελευταίοι χρησιμοποιούσαν κατά κόρον, τύγχαναν ελάχιστης προσοχής από τους ακαδημαϊκούς.

Τέλος, μια μελέτη του Robert Strong (1988), έδειξε ότι περισσότερο από το 60% των PhDs δεν πίστευε ότι η τεχνική ανάλυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Τα βασικά θεωρητικά επιχειρήματα εναντίον της τεχνικής ανάλυσης είναι δύο:

  • Υπόθεση του Τυχαίου Περιπάτου (Random Walk Theory)

Η κίνηση των μετοχών γίνεται τυχαία, δεν επηρεάζεται από το παρελθόν και άρα τα όποια μοτίβα αναγνωρίζονται στα διαγράμματα, δεν έχουν βάση και αποτελούν απλώς παιχνίδια του μυαλού.

  • Υπόθεση των Αποτελεσματικών Αγορών (Efficient Market Hypothesis)

Καθώς νέες πληροφορίες- ειδήσεις ανακοινώνονται σε μια ανταγωνιστική αγορά, οι επενδυτές θα τις αξιολογήσουν αυτόματα και με λογική, οδηγώντας την τιμή στο νέο επίπεδο ισορροπίας. Έτσι, καμία μέθοδος ανάλυσης (θεμελιώδης ή τεχνική) δεν μπορεί να υπεραποδόσει (outperform) της αγοράς.

Που χρησιμοποιείται

  • Equities – Μετοχές.
  • Forex – Αγορά συναλλάγματος.
  • Futures – Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
  • Bonds – Αγορά ομολόγων.
  • ETFs – Διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.
  • Άλλα – Οπουδήποτε υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις τιμές και τον όγκο συναλλαγών και τα οποία μπορούν να παρασταθούν γραφικά.

Τεχνική Ανάλυση και η σύγχρονη δομή των αγορών

Ο Charles Dow (1851-1902) θεωρείται ο “πατέρας” της νεώτερης τεχνικής ανάλυσης, τα editorial του οποίου στη Wall Street Journal, αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της πολύ γνωστής ακόμη και σήμερα, θεωρίας του Dow.

Ωστόσο, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, κυρίως τα τελευταία χρόνια και η συνεχής εξέλιξη των αγορών, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη και την τεχνική ανάλυση. Κάποιες πρακτικές της είναι πλέον μη εφαρμόσιμες και ξεπερασμένες, ενώ νέες τακτικές και προσεγγίσεις πρέπει να υιοθετηθούν.

Σήμερα, λόγοι άσχετοι με τα θεμελιώδη μιας εταιρίας ή τις προοπτικές της μπορεί να μεταβάλουν βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον την τιμή, οδηγώντας σε λάθος συμπεράσματα τον επενδυτή ή αναλυτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Η υποχρεωτική κάλυψη ανοιχτών θέσεων πώλησης, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βραχυπρόθεσμο ανοδικό ράλι, μεγάλης μεταβλητότητας (short covering rally).
  • Η ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση της πρακτικής ενεργοποίησης/ακύρωσης πολλών εντολών σε κλάσματα του δευτερολέπτου με τη χρήση αλγορίθμων, γνωστής και ως High Frequency Trading (έως και την 6/2013, το 65% των εντολών στις Η.Π.Α. δίνονταν μέσω αλγορίθμων).
  • Η ύπαρξη των “dark pools”, όπου πραγματοποιούνται συναλλαγές χωρίς να ανακοινώνεται εκ των προτέρων, η τιμή ή ο όγκος συναλλαγών.
  • Η εισαγωγή/έξοδος μιας μετοχής σε/από ένα χρηματιστηριακό δείκτη.

Επίλογος

Παρά τα ακαδημαϊκά θεωρήματα, η καθημερινή πρακτική δείχνει ότι η τεχνική ανάλυση αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο λήψης επενδυτικών αποφάσεων και θα πρέπει να αποτελεί άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα του κάθε επενδυτή.

Ωστόσο, η διαρκής εξέλιξη των αγορών απαιτεί από τους τεχνικούς αναλυτές, τον συνεχή έλεγχο της αξιοπιστίας των πρακτικών τους, την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα ή ακόμη και την απόρριψή τους και υιοθέτηση νέων, όταν παύουν οι πρώτες να λειτουργούν.

Εισαγωγή στην Τ.Α. – Υποενότητα 1

Share this post with your friends

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top
Open chat
Hello,
can we help you?